Wat is Zen?

Zen is een eenvoudige, maar diep indringende weg van beoefening; het wortelt in het loslaten van alle gedachten en voorstellingen tijdens het rechtop zitten in de stilte en leidt ons in het huidige moment, in het volledig aanwezig zijn in het hier en nu.

In de Zentraining ontwikkel je je vermogen om je gedachten makkelijker te sturen. Je creëert meer helderheid en bent daardoor meer meester over jezelf, in die zin dat je beter kunt doen wat je wilt doen; of dat nou hard werken is of slapen, energiek sporten of aandachtig luisteren, of gewoon rustig van iets genieten.

Zen geeft ons de mogelijkheid om door het volgen van je ademhaling, de stroom van gedachten steeds meer aan je voorbij te laten gaan en te kunnen luisteren naar je hart. Je leert om minder gevoelig te zijn voor prikkels en invloeden van buitenaf en zo weer meer feeling te krijgen met je diepere zelf, met wie je ten diepste bent.

In Zen gaat het er niet alleen om de geest te ontspannen maar ook om de geest helder en scherp te houden, waardoor je de werkelijkheid gaat ervaren zoals die is. Door je over te geven aan de Stilte ervaar je een thuiskomen in een eeuwigdurende, grenzeloze ruimte.

Iedereen die deze eenvoudige oefening in zijn dagelijkse leven toelaat, zal merken dat zijn innerlijke leven verandert.

Zazen is een oefening voor het leven en leidt uiteindelijk tot bevrijding. Wat bevrijding is, kan niet met woorden worden uitgedrukt, maar zal ervaren moeten worden…