Zendo

De ‘Linge Zendo’ behoort tot de Zen-lijn ‘Leere Wolke’. Deze Zen-lijn werd opgericht door de Duitse Zenmeester Willigis Jäger en geldt als de eerste grote en onafhankelijke Zenrichting in Europa. Willigis Jäger Kyo-Un Roshi ( overleden op 20 maart 2020 ) stond sinds 1980 in de traditie van de Japanse ‘Sanbo-Kyodan’ school van Yamada Koun Roshi en sinds 2009 ook in de Chinese traditie van Chan grootmeester Jing Hui. Begeleid wordt de ‘Linge Zendo’ door Paulo Houben, in 2007 benoemd door Willigis Jäger tot zenleraar, die hiermee de bevoegdheid heeft gekregen om mensen in de Zenmeditatie in te leiden en te begeleiden.

willigis-jager-linge-zendo-leere-wolke-paulo-houben-zen-meditatie-oefening
Willigis Jäger
willigis-jager-linge-zendo-leere-wolke-paulo-houben-zen-meditatie
Paulo Houben

“Mijn eigen proces van inkeer en bezinning is begonnen in 1988 toen ik voor het eerst kennismaakte met het levensritme van de monniken in de Trappistenabdij Tegelen. De eenvoudige levensstijl, het teruggetrokken leven en het beleven van de Stilte raakte me zozeer dat ik tot 1992 als medebroeder in deze gemeenschap van monniken heb mogen wonen en leven. Het mediteren in de Stilte bracht me uiteindelijk naar het grote meditatiecentrum Haus St Benedikt in Würzburg, waar ik 5 jaar lang dagelijks onder leiding van Willigis Jäger me kon verdiepen in de Zenmeditatie.

In de zomer van 1998 zijn mijn vrouw en ik teruggekomen naar Nederland om te gaan wonen en werken in Heukelum ; een fantastisch mooie plek, omgeven met prachtige natuur. Vrij snel ben ik mijn eigen hoveniersbedrijf begonnen onder de naam ‘Hovenier Paulo Houben’. Enkele jaren later heb ik een plek gecreëerd waar mensen ’s avonds kunnen komen mediteren ; de ‘Lingezendo’ , een sfeervolle en inspirerende meditatieruimte. Medio 2020 is tevens de praktijk ‘Alle aandacht voor jou’ ontstaan, een plek waar ik als lifecoach mensen wil gaan helpen en begeleiden.”